شنبه 29 ارديبهشت 1403 شمسی /5/18/2024 11:31:50 PM
علی رئوفی، دکترای اقتصاد مالی تحلیل کرد:

مطابق نظرسنجی‌های انجام شده از بیش از ۴۵۰ متخصص که عمدتا تحصیلات آکادمیک در حوزه اقتصاد و مالی داشته‌اند، جذاب‌ترین بازار برای سرمایه‌گذاری در افق یک ساله را به ترتیب «طلا، ارز، مسکن، سهام، سپرده یکساله و خودرو» عنوان شدند. 
کدام بازارها در سال ۱۳۹۸ جذاب ترند؟
مطابق نظرسنجی‌های انجام شده از بیش از ۴۵۰ متخصص که عمدتا تحصیلات آکادمیک در حوزه اقتصاد و مالی داشته‌اند، جذاب‌ترین بازار برای سرمایه‌گذاری در افق یک ساله را به ترتیب «طلا، ارز، مسکن، سهام، سپرده یکساله و خودرو» عنوان کرده‌اند. در ادامه تلاش می‌کنیم به چرایی آن رتبه‌بندی بپردازیم.
.
📍«برنده رالی طلا و دلار؛ طلا» 
🔹از دید من، اولویت طلا نسبت به دلار برای سرمایه‌گذاران را می‌توان از چند منظر توجیه کرد؛ 
۱- افزایش بهای اونس طلا در بازارهای جهانی:
اگر این ماه نیز طلای جهانی رشد کند، این اولین باریست که بعد از ۱۶ سال!، اونس طلا شش ماه متوالی صعود کرده است! علت این امر نگرانی جهان از وقوع رکود در سطح جهانی، امکان افزایش تنش و جنگ میان امریکا و ونزوئلا، تشدید تنش  در منطقه خاورمیانه (که این دو مورد آخر بهای نفت را افزایش می‌دهد)، تداوم جنگ تجاری، افزایش بهای نفت و تسریع شرایط رکودی در کشورهای واردکنند نفت از جمله اروپا و... دانست.
۲- کنترل و مداخله دولت در بازار ارز؛
دولت در سالهای گذشته نشان داده که دست از سر بازار ارز بر نمی‌دارد (و به دلایل متعدد نباید هم بردارد). دخالت‌های ناگهانی دولت نوسانات (ریسک) ارز را نسبت به طلا بیشتر کرده است. اگر نگاهی به بازده دو بازار ارز و طلا داشته باشیم می‌بینم که طی  یک سال گذشته قیمت طلا (سکه، طلای اب شده و...) با ثبات تر از قیمت انواع ارزها بوده است.
۳- نشانه‌های رکود در اقتصادهای بزرگ جهان
همین چند هفته پیش، برخی کشورهای اروپایی رکود اقتصادی را رسما اعلام کرده‌اند (سه دوره رشد منفی اقتصادی). این مساله که خود به نحوی می‌تواند علت گزینه اول هم باشد، باعث شده تا بر میزان محبوبیت فلز زردرنگ برای مقابله با رکود افزایش یابد.
۴- احتمال کاهش ارزش دلار به دلیل رایج شدن تجارت با ارزهای محلی و دیجیتال
هر چند به نظر این اتفاق در بلندمدت (۵ساله) ممکن است رخ دهد اما به دلیل نگرانی‌های موجود در مورد آینده دلار، یکی از اهرم‌های بلندمدت کاهش دلار می‌تواند تلقی شود.
۵- در اقتصاد ایران اگر دلار رشد کند، طلا هم رشد می‌کند! 
با توجه به مطالب فوق، نکته قابل تامل این است که در اقتصاد ایران برخلاف خیلی از کشورها، رابطه دلار و طلا مستقیم است. یعنی اگر دلار رشد کند طلا هم با نسبتی کمتر یا بیشتر رشد خواهد کرد. بنابراین با توجه به مطالب پیش گفته و ریسک‌های پیش روی دلار، طلا گزینه‌ای جذاب است. 
.
📍«مسکن پرپتانسل! اما کم رمق در کوتاه مدت» 
🔹راجع به مسکن نیز به طور مفصل در پست‌های قبل صحبت کرده‌ام. معتقدم که مسکن به دلیل نقدینگی بالایی که طلب می‌کند، به دلیل نقدشوندگی کمتری که نسبت به طلا و ارز دارد چیزی کمتر از تورم سال آتی رشد خواهد کرد. با این حال اگر افق سرمایه‌گذاری بلندمدتی داشته باشید قضیه متفاوت است. دقت کنید توصیه‌های بالا برای افرادی است که مسکن را برای سرمایه‌گذاری تقاصا می‌کنند. لذا افرادی که در حال حاضر اجاره نشین هستند و قصد خرید ملک دارند، با در نظر گرفتن افزایش اجاره بها در سال آینده و افزایش ۱۵ تا ۲۰ درصدی ملک در سال آینده، بهتر است تقاضای مسکن را در اوایل بهار ۱۳۹۸ انجام دهند. بعد از تعطیلات عید تا اواخر پاییز معمولا بازار مسکن راکد است و فرصت مناسبی برای گرفتن تخفیف از فروشندگان. در مقابل تابستان و قیل از عید نوروز همیشه بازار ملک داغ است. بنابراین فصل مناسبی را برای تقاضای مسکن انتخاب کنید! 
📍 «کمتر از تورم، بی ثمر!» 
🔹از دید من و بسیاری از کارشناسان، بازده سهام، سپرده‌های بانکی و خودرو کمتر از تورم سال آینده خواهد بود. لذا عملا بازده سرمایه‌گذاری در این بازارها منفی است! با این حال اگر ریسک ورشکستگی بانک‌ها را نادیده بگیریم، به دلیل ریسک کمتر، سپرده یکساله بازار مناسب‌تری نسبت یه سهام برای سرمایه‌گذاران ریسک گریز و یا ناآشنا به بازار سهام خواهد بود.
🔹ممکن است عده‌ای استدلال کنند که اثرات تورمی دیر یا زود شاخص سهام را بالا خواهد کشید، یا افزایش نرخ ارز خودش را در شرکت‌های صادرات محور نشان خواهد داد. معتقدم بازار بورس بهتر از هر بازار دیگری آینه‌ای تمام نمایی برای اقتصاد ایران است. این روزها حال اقتصاد ایران خوب نیست. این نرخ تورم، این نرخ دلار، این محدودیت صادرات در کالاهای پتروشیمی با نرخ دلار نیمایی، این تحریم‌ها و... باعث خواهد شد آن رشدهایی که مد نظر هست حاصل نشود. 
.
🔹در یک جمع بندی کلی پیشنهاد من این است؛ «به هیچ وجه تمامی تخم مرغها را در یک سبد قرار ندهید!» حتما سرمایه خود را در دو یا سه بازار (بسته به حجم سرمایه) تقسیم کنید. ممکن است سود شما کمی کاهش یابد اما مطمئن تر است.
#اقتصادنامه 
@eqtesadnameh


مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین